Ohita
Dennie Karlsson.
Dennie Karlsson.

Tiedote -

Kesä on IT-huijareiden huippusesonkia – näin suojaat yritystä IT-hyökkäyksiltä loman aikana

Kesälomakausi on alkamassa ja monet odottavat jo pitkiä ja rentouttavia lomapäiviä. IT-huijarit eivät kuitenkaan aio pitää lomaa, ja kyberhyökkäysten sekä erilaisten petosten riski kasvaa kesän aikana. Dustinin Group CISO Dennie Karlsson kertoo parhaat vinkkinsä IT-hyökkäysten välttämiseen loman aikana.

Pysy rauhallisena
Loma-aikoina tietojenkalasteluviestien määrä kasvaa. Ne tarkoittavat viestejä, jotka näyttävät tulevan esimerkiksi toimitusjohtajalta ja jossa vastaanottajaa kehotetaan toimimaan nopeasti. Useimmiten tarkoituksena on yrittää saada rahaa ja/tai salasanoja.

– Jos saat tällaisia sähköposteja, on tärkeää, että pysyt rauhallisena ja jätät kiireellisiä toimia edellyttävät vaatimukset huomiotta. Jos saat yritykseltä sähköpostiviestin, jossa kehotetaan toimimaan ripeästi, ota ennen minkään toimen suorittamista ensin yhteyttä kollegoihin ja tarkista, onko viesti todellakin oikea. Hyökkääjät hyödyntävät ihmisten miellyttämisen halua ja käyttävät kiireellisyyden tunnetta keinona saada vastaanottajat toimimaan ajattelematta, Dennie Karlsson sanoo.

Monivaiheinen tunnistautuminen ja salasanojen hallinta
Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) parantaa merkittävästi suojaustasoa. On vahvasti suositeltua käyttää MFA:ta sekä yritys- että yksityissovelluksissa, kuten Instagramissa, Facebookissa ja Linkedinissä. Dennie Karlsson kehottaa käyttämään myös salasanojen hallintaohjelmaa (Password Manager).

– Hyökkääjät yrittävät usein päästä käsiksi käyttäjätietoihin (credentials), joten mielestäni kannattaa käyttää jonkinlaista salasanojen hallintaohjelmaa kaikkien salasanojen hallintaan ja siten varmistaa, että samaa salasanaa ei käytetä useammassa kuin yhdessä paikassa, hän sanoo.

STAR-menetelmä
Toinen keino IT-hyökkäysten riskin pienentämiseksi on käyttää niin kutsuttua STAR-menetelmää: Stop, Think, Ask, Report, eli pysähdy, mieti, kysy, raportoi.

– Jos olet epävarma, kannattaa käyttää STAR-menetelmää. Pysähdy miettimään äläkä napsauta mitään linkkiä tai tee mitään muuta toimenpidettä. Pohdi asiaa vielä kerran ja arvioi riski sen perusteella, mitä tiedät. Kysy jonkun toisen mielipidettä ja ilmoita epäillystä IT-hyökkäyksestä, Dennie Karlsson sanoo.

Aiheet


Dustin on johtava verkkopohjainen IT-kumppani Pohjoismaissa ja Benelux-maissa. Varmistamme, että asiakkaamme ovat eturintamassa tarjoamalla heidän tarpeisiinsa sopivan IT-ratkaisun.

Valikoimassamme on noin 280 000 tuotetta ja niihin liittyviä palveluja yrityksille, julkiselle sektorille ja yksityishenkilöille. Tilikauden 2020/21 liikevaihto oli noin 15,9 miljardia kruunua, ja hieman yli 90 prosenttia liikevaihdosta tuli myynnistä yritysasiakkaille.

Dustin Groupilla on yli 2400 työntekijää ja se on listattu Tukholman Nasdaq-pörssissä vuodesta 2015. Sen pääkonttori on Nacka Strandissa aivan Tukholman keskustan lähettyvillä.  

Yhteyshenkilöt

Eva Ernfors

Eva Ernfors

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Communication +46702586294