Ohita
Dennie Karlsson, CISO Dustin.
Dennie Karlsson, CISO Dustin.

Tiedote -

Tekoäly luo uusia mahdollisuuksia IT-huijareille – näin vähennät hyökkäyksen uhriksi joutumisen riskiä loman aikana

Kevään aikana on puhuttu paljon tekoälystä, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia, joista myös IT-huijarit yrittävät hyötyä. Lisäksi riski joutua IT-huijausyritysten kohteeksi kasvaa loma-aikoina. Hyökkäysten kohteeksi joutumisen riskiä voi kuitenkin vähentää. Dustinin CISO Dennie Karlsson kertoo, miten voit itse estää itseäsi tai yritystäsi joutumasta IT-hyökkäyksen kohteeksi kesälomalla.

- Tekoäly, jota käytetään esimerkiksi tekstien, kuvien ja verkkokoodien luomiseen, tarjoaa IT-huijareille uusia mahdollisuuksia. Tekniikan avulla on helppo luoda esimerkiksi tietylle yritykselle räätälöity tietojenkalastelukampanja, sanoo Dennie Karlsson, CISO Dustin.

IT-huijausten riski on erityisen suuri yrityksissä, joissa ei ole omaa tietoturvaosastoa ja ympärivuorokautista valvontaa. Tietojenkalastelu on yksi yleisimmistä hyökkäystavoista, ja loma-aikoina tietojenkalasteluviestien määrä kasvaa. Siinä vastaanottajaa huijataan avaamaan asiakirja, käymään verkkosivustolla tai lataamaan tiedosto napsauttamalla linkkiä. Tarkoituksena on päästä käsiksi rahaan ja salasanoihin. Sähköpostit näyttävät usein tulevan esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajalta, ja vastaanottajaa kehotetaan toimimaan nopeasti.

Pysy rauhallisena ja käytä STAR-menetelmää
– Jos saat tällaisia sähköposteja, on tärkeää, että pysyt rauhallisena. Älä tee mitään hätiköityä, älä napsauta mitään linkkiä äläkä tee mitään sellaista, jota sinua nopeasti pyydetään tekemään. Ole tarkkana, jos saat sähköpostiviestin tai tekstiviestin, jossa sinua pyydetään napsauttamaan linkkiä. Mieti kahdesti, ennen kuin toimit, Dennie Karlsson sanoo.

Jos olet epävarma, kannattaa käyttää STAR-menetelmää. STAR tulee seuraavista sanoista: Stop (pysähdy), Think (mieti), Ask (kysy) ja Report (raportoi).

STAR-menetelmä on tehokas tapa vähentää IT-hyökkäyksiä. Pysähdy miettimään äläkä napsauta mitään linkkiä tai tee mitään muuta toimenpidettä. Mieti asiaa vielä kerran ja arvioi riski sen perusteella, mitä tiedät. Kysyjonkun toisen mielipidettä ja raportoi epäillystä IT-hyökkäyksestä, Dennie Karlsson sanoo.

Aiheet


Dustin on johtava verkkopohjainen IT-kumppani Pohjoismaissa ja Benelux-maissa. Varmistamme, että asiakkaamme ovat eturintamassa tarjoamalla heidän tarpeisiinsa sopivan IT-ratkaisun.

Valikoimassamme on noin 280 000 tuotetta ja niihin liittyviä palveluja yrityksille, julkiselle sektorille ja yksityishenkilöille. Tilikauden 2021/22 liikevaihto oli noin 23,6 miljardia kruunua, ja hieman yli 90 prosenttia liikevaihdosta tuli myynnistä yritysasiakkaille.

Dustin Groupilla on yli 2500 työntekijää ja se on listattu Tukholman Nasdaq-pörssissä vuodesta 2015. Sen pääkonttori on Nacka Strandissa aivan Tukholman keskustan lähettyvillä.  

Yhteyshenkilöt

Karin Tränk

Karin Tränk

Lehdistön yhteyshenkilö Press & PR Manager +46 73 850 54 85
Eva Ernfors

Eva Ernfors

Lehdistön yhteyshenkilö Head of Communication +46702586294